Meditatie, 9 april 2021

Wandelen met God

Wandelen met God, dat klinkt altijd als een fantastisch iets wat we misschien ooit mogen doen op de nieuwe hemel en aarde. Pas dan kunnen we letterlijk een ommetje met God maken zoals Adam en Eva dat deden in de hof van Eden. Wandelen met God is niet iets wat we direct associëren met het leven op deze aarde. Toch zien we in de Bijbel dat dit wel mogelijk is. Ik ben al jaren gefascineerd door Henoch. In Genesis 5 wordt hij maar kort beschreven in het rijtje van Adam’s afstammelingen. Opvallend is dat Henoch in dit rijtje een relatief ‘kort’ aantal levensjaren heeft, ‘slechts’ 365 jaar. Wel wordt er over Henoch iets meer verteld dan over de rest van de mensen in het rijtje. In de oude 1951 vertaling staat dat Henoch wandelde met God, wat in de huidige vertaling is veranderd naar Henoch leefde in nauwe verbondenheid met God. Hieruit blijkt dat Henoch in zijn hele levenswandel met God verbonden was. Op alle aspecten van zijn leven betrok hij God. Uiteindelijk is hij als een van de weinigen in de bijbel door God van de aarde weggenomen. In Hebreeën 11 vers 5 lezen we dat God in Henoch vreugde vond en daarom niet hoefde te sterven.
Ik vind dit erg inspirerend dat iemand zo kan leven, temidden van het leven van alle dag. Henoch betrok God in alle aspecten van zijn levenswandel. Zeker in deze Corona tijd lijken de dagen maar aan een te rijgen. De sleur van achter het scherm hangen wordt haast niet onderbroken. Voor mijzelf is het gevaar om daarin te blijven hangen en niet meer stil te staan bij God. Zelfs op zondag als we als christenen samen God ontmoeten moet dit veelal nog achter een scherm. Hoe kan ik mijn leven meer leven zoals Henoch. Hoe wandel ik met God?
Hoe ik dit voor mezelf het beste kan vormgeven ben ik zelf ook nog niet helemaal uit. Voor nu probeer ik het onder andere vrij letterlijk te nemen door af en toe biddend te gaan wandelen. Door te genieten en af en toe stil te staan raak ik onder de indruk van hoe mooi God de schepping heeft gemaakt en hoeveel zorg en aandacht Hij voor ons heeft. In deze Corona tijd vind ik dat extra fijn als afwisseling van al dat achter de computer hangen en het brengt wat positiefs in mijn leven ten opzichte van al het negatieve nieuws wat we de laatste tijd horen.
Maar dit is nog maar een element van het leven terwijl Henoch God op meer dan alleen letterlijke wandelingen betrok. We kunnen God op veel meer aspecten van ons leven betrekken, tijdens het koken, de afwas, het werken, reizen en nog veel meer. Dit hoeft niet altijd per se een lang uitgedacht moment te zijn maar soms ook gewoon een kort dankwoord zijn, of juist een hulpvraag als je ergens mee zit. Daarnaast kunnen we altijd vragen of God ons handelen wil sturen zodat we een afspiegeling mogen zijn van Zijn koninkrijk. Zelf probeer ik wel eens rustig met God te praten tijdens het tuinieren of de afwas. Daarbij bespreek ik dan waar ik tegen aanloop en dank hem voor wat ik allemaal in het leven mag hebben.
Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe ik hier zelf mee om ga, maar dit is natuurlijk voor iedereen anders en er zijn velerlei vormen. In al de verschillende mogelijkheden is het alleen maar belangrijk dat we God zoeken en dat we God naar ons toe laten komen. Probeer eens bij jezelf na te gaan wat voor jou het wandelen met God kan zijn, hoe je hier misschien meer vorm aan kunt geven. Probeer er vooral ook van te genieten! God geniet er immers ook van als wij met Hem willen leven zoals uit het voorbeeld van Henoch bleek.

Rindert Hooiveld