Onze predikant

Dick Mak (pastor@tehuisgemeente.nl)

Altijd al dominee willen worden? “In mijn middelbare schooltijd kwam het geleidelijk naar boven om in Kampen theologie te gaan studeren. Halverwege de studie heb ik wel eens getwijfeld: wil ik wel mijn hele leven dominee zijn? Tot nu toe is het een afwisselend en interessant bestaan geweest!”

Wat deed je voordat je bij ons predikant werd? “Ik was vanaf 2003 docent aan een theologische opleiding in Jakarta/Indonesië. Ik vond het heerlijk om er met christenen uit andere kerken te werken, midden in een moslimomgeving. Toen dacht ik al: ik pas straks niet meer in een traditionele setting! Maar in de Tehuisgemeente ervaar ik ruimte. Samen nadenken hoe we verder komen , zonder dat het antwoord vooraf vast staat. Dat kan ook wel eens lastig zijn als de meningen sterk uiteenlopen. Maar het is vooral erg mooi, je merkt dat de mensen elkaar vast willen blijven houden, elkaar ruimte gunnen om van mening te verschillen.”

Na zijn afstuderen in 1992 kreeg Dick totaal onverwacht een beroep voor de zending in Papua. “Samen met mijn vrouw Corien Oranje (die ik tijdens dezelfde studie in Kampen leerde kennen), besloten we om er voor te gaan. Toen we daar in het oerwoud na ons eerste kind ook een drieling kregen bleek het primitieve leven niet vol te houden. Met één van de zieke baby’s in een watervliegtuigje op weg naar een arts dacht ik: dit trekken we op een gegeven moment echt niet meer”.

Het echtpaar Mak-Oranje nam met spijt in het hart afscheid van de zending en belandde in 1999 weer in Nederland. Er kwam een beroep uit Hoek, een dorp in het Zeeuws-Vlaanderen. “Ik moest er twee keer per zondag preken, best zwaar. Ruilen was lastig in dat deel van Zeeland.”

Preken is natuurlijk wel belangrijk….? “Ik krijg graag feedback. Soms haak ik aan bij groepen in de gemeente om input te krijgen voor mijn preken. Je moet immers ook gevoed worden.”

Het pastoraat is een andere belangrijke kant van het werk. “Je bent zeven dagen per week predikant, maar gelukkig komt in het werk niet meer alles op de dominee neer. Veel mensen in onze kerk doen mee en de zaken zijn goed geregeld. Ik ervaar het als een luxe dat ik ook rust kan nemen. Komend jaar krijg ik een maand studieverlof. Prachtig.”

Zijn we wel een aantrekkelijke gemeente voor anderen? “Dat idee heb ik wel. We zijn gastvrij, zodat mensen zich thuis voelen. We proberen een goede balans te vinden in onze diensten. Elke maand is er een viering met combo, er zijn aparte diensten voor kinderen en jongeren en af en toe interessante gastsprekers van buiten. Net zo belangrijk als de diensten is het napraten onder het genot van koffie of thee met een koekje en bij feestelijke gelegenheden het beroemde Tehuisgebak. Ontmoetingen tussen jong en oud, met elkaar meeleven, samen eten en drinken, dat zijn dingen die belangrijk zijn in onze gemeente. Ik merk dat we steeds meer studenten trekken en jonge stellen met een  verschillende kerkelijke achtergrond, bijvoorbeeld gereformeerd en evangelisch.”

(Dick Mak, geboren in Rotterdam in 1964. Opgegroeid in Capelle a/d IJssel in een gezin met 9 kinderen. Doctoraal theologie in Kampen. Gehuwd met de theologe Corien Oranje, schrijfster van kinderboeken en Schoolschrijver. In 1992 bevestigd als predikant in de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt). Vader van vier zonen die geleidelijk aan het huis uit gaan. Fervent fietser en hardloper. Woont met plezier in Haren. Sinds 1 januari 2015 predikant van de Nederlands Gereformeerde kerk ‘Tehuisgemeente’ in Groningen.)