Meditatie, 30 juli 2021

Alle verstand te boven

Het was een cadeau voor Vaderdag, maar mijn echtgenoot heeft er volgens mij nog geen letter in gelezen. Te druk met al die andere boeken. Dat is helemaal niet erg, het is zelfs buitengewoon prettig, want dat betekent dat ik eerst mocht. Ik had lang uitgekeken naar het nieuwe boek van Cees Dekker ‘Alle verstand te boven’. En wat een geweldig boek is het. Het is geen verhaal dat je in één dag uitleest. Het is een bundel waarin tweeëntwintig christelijke wetenschappers vertellen over hoe geloof en wetenschap vorm hebben gekregen in hun leven en werk. In elk hoofdstuk ontmoet je een mens die je in zijn of haar hart laat kijken, en vertelt over Gods weg in zijn of haar leven.

Astrofysicus Heino Falcke (die van het zwarte gat) vertelt hoe hij christelijk werd opgevoed. Toch speelde God nauwelijks een rol in zijn leven, tot hij in zijn tienerjaren op een dag overspoeld werd door het gevoel: God is er echt, Hij houdt van me! Dat werd het begin van een zoektocht. Hij werd lid van een bijbelkring, discussieerde met leeftijdsgenoten, stelde kritische vragen, en mocht alles in twijfel trekken. ‘Want als Gods woord deugt, dan moet het dat aankunnen, toch?’ Niet dat daarmee het geloof ineens makkelijker werd. Als zestienjarige heeft hij op het punt gestaan de bijbel weg te smijten. Wat had hij eraan? Waarom hielp God hem niet als hij gepest werd, als hij het gevoel had er niet bij te horen? Maar hij gooide de bijbel niet weg, hij deed hem open. Hij vond antwoorden. Zijn geloof groeide. En sinds zijn 25e is hij niet alleen wetenschapper, maar ook lekenpredikant. Hij gaat regelmatig voor in kerkdiensten. Wetenschap en geloof zijn voor hem geen tegenpolen. Ze horen bij elkaar.

Ik ben geen wetenschapper. Ik ben een ploeterende christen, die vol vragen en twijfels zit. Ik heb lang gedacht dat je twijfels moest wegstoppen, omdat ze zondig zijn. Niet te diep over nadenken, want straks verlies je je geloof nog! Maar Heino Falcke leert me: twijfel kan iets zijn dat je dichter bij God brengt. Als je twijfelt, stop dan niet met nadenken, maar ga dan aan het werk. Graaf dieper. Stel vragen. Ga op onderzoek uit. Geef je geloof de kans om opnieuw te wortelen. Daar wordt het juist sterker van. Houd niet koste wat kost vast aan bepaalde rigide geloofsopvattingen die je altijd gehad hebt. Want dat kan er zomaar toe leiden dat je geloof afbreekt. Heino Falcke ziet dat vaak gebeuren bij jonge mensen. Als ze gaan studeren en de wereld zit tóch anders in elkaar dan ze dachten, verliezen ze hun geloof. Durf je geloofsopvattingen te bevragen. Durf na te denken. Als Gods woord deugt, kan het dat aan.

Verhalen als die van Heino Falcke helpen mij in mijn geloof. Het helpt me om te zien dat er mensen zijn die vele malen slimmer zijn dan ik, die God niet kwijtraken, maar hem juist ontmoeten in hun vakgebied. Die hun geloof bevestigd zien. Die God ervaren, op wat voor manier dan ook. Broers en zussen die me meetrekken, op weg naar de finish. Die me helpen om iets te ervaren van de vrede van God, die alle verstand te boven gaat.

De Heer is nabij. Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren. Filippenzen 4

Corien Oranje

Wil je op deze meditatie reageren, klik Reageren
Wil je eerdere reacties bekijken, klik Reacties bekijken (na zelf een reactie gegeven te hebben)