Meditatie, 23 juni

Het brood dat wij nodig hebben

Wat vinden wij het vaak moeilijk om bij de dag te leven. Ik in ieder geval wel. Helemaal als alles anders loopt dan anders. Zoals in deze crisistijd. Bij alle versoepeling van maatregelen steeds weer die waarschuwing: Pas op, straks komt er een tweede golf, en die is misschien nog wel erger dan de eerste. Of neem de sombere economische vooruitzichten: meer werkloosheid, geen groei maar krimp, wereldwijd een toename van armoede.

Door de enorme hoeveelheid informatie die dagelijks tot ons komt via TV, kranten en internet weten we veel. Hoe ga je om met al dat nieuws, vooral als het slecht nieuws is? Gelukkig vergeet ik veel van wat ik in de krant lees, en zijn er genoeg dingen die mijn aandacht opeisen, zodat ik gedwongen wordt om aan de kleine, dagelijkse dingen te denken. Anders neem ik zomaar de hele wereld op m’n nek, en dat is een veel te zware last.

Jezus leert ons bidden: ‘Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben.’ Dat is maar heel bescheiden. Mensen die bij de voedselproductie betrokken zijn, weten dat ze ver vooruit moeten denken. En we zijn allemaal wel op de een of andere manier bezig met de nabije of verre toekomst. Dat kan vaak ook niet anders. Vragen we dan wel genoeg aan God als we alleen bidden om brood dat we vandaag nodig hebben?

Jezus zegt ook nog wat anders in de Bergrede: ‘Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.’ Als je ’s ochtends nog niet weet of je ’s avonds wel genoeg te eten hebt, snap je waarschijnlijk beter wat Jezus bedoelt. Omdat dat voor velen van ons niet het geval is, en we meer dan genoeg te eten hebben, hebben we ook meer tijd en ruimte om ons zorgen te maken voor morgen, of volgende week, of volgend jaar. Wij hebben ook veel meer de illusie dat we de dingen in de hand hebben, en dan komt het extra hard aan als blijkt dat dat niet zo is.

Het gebed ‘Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben’ wil ons juist weghalen bij onze zorgen. God zorgt, zegt Jezus. ‘Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben’, dat eten en drinken, en die kleding. Houd het daarom klein en overzichtelijk. Niet dat je geen plannen mag maken. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Want God zorgt, vandaag en morgen en volgende week.

Dat betekent niet dat het je allemaal een zorg zal zijn. Want Jezus vraagt ons om Gods nieuwe wereld te zoeken en de gerechtigheid die daarbij hoort. Dan gaat de nood van onze medemens ons aan het hart. Dan doet onrecht, in welke vorm dan ook, pijn. Dan ga je verlangen naar gerechtigheid. Je kunt dan bezig zijn met wat jij vandaag kunt doen om iets van Gods nieuwe wereld te laten zien en anderen recht te doen. Al het andere, waarop jij geen invloed hebt, en wat pas morgen of overmorgen aan de orde is, kun je in Gods hand leggen. En misschien merk je dan wel dat het weinige wat je kunt doen ook door God gedragen wordt.

Dick Mak