Meditatie, 24 september 2021

Lees je bijbel

Ik groeide, net zoals veel mensen uit onze gemeente, op met dagelijkse bijbellezen. Na elke maaltijd las mijn vader een stuk voor. Vaak dwaalden mijn gedachten af en drong er maar weinig tot me door. Ik zat vaak op het puntje van mijn stoel, bang dat ik te laat zou komen voor school. Toen ik wat ouder werd, ging ik zelf ook in de Bijbel lezen, ’s avonds, voor ik ging slapen. Ik kreeg prima gewoontes mee, dus. Maar ik moet zeggen dat ik dat ijzeren ritme niet heb kunnen volhouden. Ik kon het niet meer opbrengen. Bijbellezen na het avondeten, dat heb ik altijd volgehouden. Maar ’s morgens en ’s middags? Eh… nee.

Ik ben niet de enige. Uit onderzoek van het Nederlands Bijbelgenootschap bleek dat christenen in Nederland veel minder met de Bijbel bezig zijn dan ze eigenlijk zouden willen. We vinden de Bijbel belangrijk, maar tegelijk is het lastig om momenten te vinden om ermee bezig te zijn.

Hoe kun je dat veranderen? Hoe kun je de Bijbel weer een grotere rol geven in je leven en het nog leuk vinden ook?

Ik praatte erover met Ben Tiggelaar, gedragswetenschapper en christen. ‘Mensen overschatten zichzelf vaak,’ zei hij. ‘Goede voornemens zoals afvallen, meer gaan sporten, zijn tot mislukken gedoemd. Tenzij je er een routine van weet te maken, het in weet te passen in je dagelijkse ritme. Daarvoor moet je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken.

Oké, stel je voor dat je graag meer met de Bijbel bezig wilt zijn. Dan zijn er drie stappen die je moet zetten, drie sporten van een ladder die je moet beklimmen om een verandering in gang te zetten:

1. Stel jezelf een leerdoel, bijvoorbeeld: ik wil kijken hoe ik de Bijbel een plek kan geven in mijn dagelijkse routine. Of: ik wil uitzoeken wat voor mij de beste manier is om met de Bijbel bezig te zijn. Je kunt jezelf ook een prestatiedoel stellen, zoals ‘ik wil de Bijbel in één jaar uitlezen’. Maar het gevaar daarbij is dat het niet lukt, en dat je het dan opgeeft. Zorg voor een doel waarbij je mag falen.

2. Formuleer gedrag: maak concreet hoe je het gaat aanpakken. En doe dat in heel kleine stapjes. Bedenk: waar ga je bijbellezen? Op welke dag? Welk tijdstip? Aan welke andere handeling kun je het bijbellezen koppelen? Kun je aansluiten bij een routine die je al hebt? Dat lijken belachelijke, kinderachtige stapjes, maar dat heb je nodig. Een voornemen is niet genoeg. Als dat zo was, zou afvallen (of gaan sporten, of stoppen met roken/drinken) wel makkelijker zijn.

3. Organiseer je support: dat betekent niet dat je andere mensen moet inschakelen om ervoor te zorgen dat jij gaat bijbellezen. Het betekent dat je je Bijbel bijvoorbeeld neerlegt op een plek waar je hem ’s morgens meteen ziet. Op je toetsenbord, bijvoorbeeld. Of dat je op je mobiel instelt dat je dagelijks een bijbeltekst op je scherm krijgt. Veel mensen overschatten hun eigen wilskracht. Zorg ervoor dat je geen wilskracht nodig hebt om je Bijbel op te pakken. Zorg ervoor dat je erover struikelt.’

Die methode van Ben Tiggelaar werkt voor mij. Ik heb de podcast ‘Eerst dit’ gedownload (en daarnaast ook ‘Dagvers’ van het Nederlands Bijbelgenootschap voor momenten dat ik weinig tijd heb), en ik sloot aan bij een van mijn routines: ’s morgens in bed ontbijten. Ik las tijdens het ontbijt altijd de krant op mijn iPad. Maar ik bedacht dat ik net zo goed eerst naar ‘eerst dit’ kon luisteren en dáárna de krant kon lezen. Dus dat doe ik sinds anderhalf jaar. En tot mijn verbazing houd ik dat zonder problemen vol. Ik vind het zelfs prettig. Ontbijten moet ik toch, de podcastafleveringen spreken me aan, dus waarom niet twee goeie dingen combineren? Dat is ook belangrijk, zegt Ben Tiggelaar: dat je een manier vindt die je leuk vindt. Dan is de kans dat je het volhoudt vele malen groter. Iedereen is verschillend, en wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Ik luister graag naar een podcast, maar iemand anders houdt van mediteren over een bijbeltekst, van biblejournaling of van luisteren naar mooie muziek. Of van bijbellezen na het eten, natuurlijk.

Corien Oranje

Wil je op deze meditatie reageren, klik Reageren
Wil je eerdere reacties bekijken, klik Reacties bekijken (na zelf een reactie gegeven te hebben)