Meditatie, 15 mei

Getuigen van Gods liefde en trouw

Het is goed de HEER te loven,
uw naam te bezingen, Allerhoogste,
in de morgen te getuigen van uw liefde
en in de nacht van uw trouw,
bij de klank van de tiensnarige harp
en bij het ruisend spel op de lier.
U verheugt mij, HEER, met uw daden
ik juich om wat uw hand verricht.
(Psalm 92:2-5)

Psalm 92 is een lied voor de sabbat. De dag van de ontmoeting met God en met elkaar. Een dag om samen te komen, samen te zingen, te bidden, uit de bijbel te lezen en daarover na te denken. Een dag waarop we tot rust kunnen komen, de dingen even los kunnen laten, en elkaar eraan kunnen herinneren dat wij leven van Gods liefde en trouw. Een dag waarop we Gods grote daden kunnen bezingen.

Al twee maanden lang vieren wij de sabbat, de rustdag, thuis. We organiseren webdiensten, zodat we toch iets samen doen, al zijn we niet bij elkaar. Misschien volgen we de webdiensten niet allemaal op hetzelfde tijdstip, maar uit reacties begrijp ik dat een deel van de gemeente er rond tien uur zondagmorgen echt voor gaat zitten. Dan doen we dat voor een deel toch ongeveer op hetzelfde tijdstip, dat bidden, bijbellezen en zingen.

Vanaf 1 juli mag het misschien weer, bij elkaar komen op zondag, al is dat wel met een beperkt aantal mensen. Maar hoe kun je dat veilig doen? Dat moet uitgezocht worden, en de PKN heeft alvast een voorzetje gegeven. Wat in ieder geval niet kan volgens het advies van de PKN, is samen zingen. Er wordt nog onderzoek naar gedaan, maar samen zingen lijkt een grote bron van besmetting met het coronavirus te zijn.

Dat is niet voor iedereen slecht nieuws. Iemand noemde als voordeel van de webdiensten dat hij de liederen kan overslaan. De PKN noemt ook alternatieven voor zingen: de liedteksten gezamenlijk uitspreken, liederen kunnen door één persoon gezongen worden, we kunnen de stilte herontdekken. Hoe doen we dat trouwens als we de webdiensten volgen (en de liederen niet overslaan): zingen we mee, of luisteren we ernaar?

Gelukkig hoeven we niet te wachten met getuigen van Gods liefde en trouw tot we weer bij elkaar kunnen komen op zondag. En het is ook niet nodig dat je goed kunt zingen of van zingen houdt. Boven Psalm 92 staat wel dat het een lied is voor de sabbat, maar God loven blijkt een levenshouding te zijn, iets van elke dag, iets van dag en nacht zelfs. En God loven, dat doe je niet alleen door te zingen. Die lof kun je ook uitspreken. Je looft God ook door de manier waarop je in het leven staat, en door wat je doet. Daarvoor ben je niet afhankelijk van kerkdiensten, of webdiensten. Al kunnen die je daar natuurlijk wel bij helpen.

Dick Mak