Meditatie, 1 oktober 2021

Negen spirituele talen.

Hoe wordt je bezield?
De vraag wat bezielt ons vergt een tweeledig antwoord. Het lijkt met die vraag altijd te gaan om de inhoud van het evangelie. En het is een open deur dat het daarom uiteraard ook gaat, maar vaak wordt een ding vergeten in de wijze waarop het tot ons komt en hoewel erop reageren is enorm verschillend. En specifiek daar wil ik mijn oog nu oprichten.

Jouw spiritualiteit.
Voor mij was het boekje van “Jouw Spiritualiteit” van Garry Thomas een enorme eyeopener, omdat daarin juist de verschillen worden benoemd hoe iemand geïnspireerd raakt. Hij heeft daartoe 9 (het aantal is enigszins arbitrair) talen of persoonlijkheidsstijlen omschreven om ons zelf een spiegel voor te houden hoe we worden geïnspireerd:

 1. De spirituele taal van de natuur; God zoeken in de natuur
 2. De spirituele taal van de zintuigen; God zoeken in beleving en ervaring en via de kunst
 3. De spirituele taal van de traditie; God zoeken in rituelen en symbolen
 4. De spirituele taal van de eenvoud; God zoeken door toewijding en ascese
 5. De spirituele taal van idealen; God zoeken door actie en confrontatie.
 6. De spirituele taal van het zorgen; God zoeken door anderen te helpen.
 7. De spirituele taal van het enthousiasme; God zoeken in vreugde en spontaniteit
 8. De spirituele taal van de verdieping; God zoeken door stilte en contemplatie
 9. De spirituele taal van het denken; God zoeken met kennis en verstand.

 

Eyeopener.
De eyeopener betrof zowel mezelf waarom sommige dingen me aanspreken en sommige niet. Maar ook een eyopener dat mensen heel erg van elkaar kunnen verschillen. Het heeft me bijvoorbeeld heel erg geholpen om de geestelijke verschillen tussen mij en mijn echtgenoot te zien en te accepteren. Maar het helpt ook voor begrip in de kerk; sommige mensen vinden iets prachtig waar ik helemaal niets mee heb.

Ontdek je spirituele stijl.
Dat we allemaal verschillen is een open deur maar dat we allemaal ook geestelijk verschillen is wellicht een beetje een “black box”.
Je kan ook nog een test doen om zelf te ontdekken welke spirituele taal het meest bij je past:
Op de volgende website kan je deze test doen:     https://spiritualiteitwijzer.eo.nl/. Na afloop krijg je dan een uitslag wat meer of minder bij je past. Je hoeft geen persoonlijke gegevens in te voeren.

Slotopmerkingen.

 • Het is geen zoektocht naar jezelf wordt; het gaat om een zoektocht naar God en op welke wijze dat het meest bij je past.
 • Soms passen de verschillende talen ook beter in verschillende leeftijdsfasen of situaties.
 • Als je bent vastgelopen in altijd dezelfde taal dan kan het juist ook heel verfrissend zijn een andere spirituele taal te ontdekken.

 

Peter Dijkstra