Meditatie, 1 mei

Waar je schat is…
Matteüs 6:19-24

9Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. 20Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. 21Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.
24Niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten. Jullie kunnen niet God dienen én de mammon.

‘Probeer niet om rijk te worden hier op aarde,’ zegt Jezus, ‘want je hebt er niks aan als je dood gaat. Zorg ervoor dat je een schat in de hemel hebt. Want waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.’
Ik vind het eigenlijk behoorlijk confronterende woorden.
Helemaal in deze tijd van crisis, nu we allemaal stil worden gezet. Nu ondernemers alle zeilen bij moeten zetten om door te kunnen gaan, en zich zorgen maken over het voortbestaan van hun zaak. Nu er voor zzp’ers en mensen in de kunst zoveel klussen weg vallen. Nu de beurzen dramatische verliezen lijden en we met z’n allen af dreigen te gaan op een enorme recessie.

Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.
Die uitspraak van Jezus laat me in de spiegel kijken. Hoe belangrijk is geld eigenlijk voor mij? Hoe belangrijk is op vakantie kunnen gaan, zorgeloos kunnen leven, die nieuwe auto kunnen kopen die ik zo mooi vind?
Hoe beïnvloedt wat er nu op economisch gebied gebeurt mijn rust, mijn levensgeluk? Lig ik er wakker van, kan ik me slecht concentreren, maak ik me zorgen over de toekomst? Of kan ik een glimlach niet onderdrukken omdat ik met mijn gedachten al helemaal ben bij de jackpot die ik in de hemel uitgekeerd krijg?
Het is nog niet zo makkelijk om je te richten op iets wat je niet kunt zien, iets wat je je helemaal niet concreet kunt voorstellen. Maar Jezus heeft het uit betrouwbare bron: er staat ons iets zó geweldigs te wachten dat alle aardse rijkdom erbij in het niet valt.
Ik ben benieuwd.

Corien Oranje