Artikelen n.a.v. ‘Leven met euthanasie’

‘Leven met euthanasie’

Onder deze prikkelende titel verscheen recent een boek, waarin geliefden vertellen over hun ervaringen. Die ervaringen geven een indrukwekkende kijk op de complexe euthanasiepraktijk. Ook in onze gemeente kwam euthanasie een paar jaar geleden aan de orde. Ik meen dat nog op de agenda staat dat we hier als gemeente over in gesprek gaan. Dit boek biedt ruime voor reflectie en nuance en geeft zelf geen oordeel. Het is een prima insteek voor het gemeentegesprek. Het boek gaat niet over overtuigingen, alleen over ervaringen. De samenstellers laten bewust de ruimte zelf zijn of haar mening te vormen. Het gaat hen niet om een pleidooi voor of tegen euthanasie.

Een ander reden waarom ik het even onder de aandacht breng is dat een van de 43 nabestaande die in dit boek hun ervaringen vertellen ons gemeentelid Rita Broer is. Zij vertelt haar ervaringen bij de euthanasie van twee broers onder de titel “Ik ben blij dat ik dit pad met hen heb kunnen lopen”. Een andere nabestaande kennen sommigen onder ons ook: oud-gemeentelid Jan Boersema. Hij leverde een bijdrage rond de euthanasie van zijn zwager onder de titel “Alsof ik door mijn oudste broer in de steek werd gelaten”.

Een bespreking van dit boek in zowel het Reformatorisch Dagblad en het Nederlands Dagblad is te lezen via onderstaande linken.

nd gulliver 2805

rd 25 mei 1v2
rd 25 mei 2v2

N.a.v. ‘Leven met euthanasie’. Geliefden vertellen over hun ervaringen. Theo Boer, Stef Groenewoud en Wouter de Jonge. Uitgeverij Kok-Boekencentrum, Utrecht 2021, 240 blz. €20.